Jaarthema

Met een nieuw werkjaar komt ook altijd een nieuw jaarthema, waarrond we het hele jaar werken!

Dit jaar werken we rond het thema 'Groei Uit Jezelf':

KSA, dat is samen de wereld ontdekken, samen groot worden en je stap voor stap ontwikkelen tot wie je bent en hoe je in het leven staat. We kunnen de meerwaarde van onze jeugdbeweging als plaats om te groeien niet genoeg in de kijker zetten, maar we doen een poging met het jaarthema!

Als lid word je geprikkeld om talenten in te zetten en te ontwikkelen binnen je KSA-groep. Groeien zit daarbij in zowel grote als kleine dingen: vrienden maken, je plaatsje zoeken in een groep, samen op ontdekkingstocht gaan, de wereld rondreizen in je eigen lokaal, van boom tot boom slingeren in een stoere commandotocht, accepteren dat iemand anders is, je smijten op het podium van het ouderfeest, personen durven aanspreken in een stadspel, de zevenkoppige draak verslaan, de natuur intrekken en geen sporen nalaten, je mooiste schilderkunsten vereeuwigen in het lokaal… Je hebt plezier en je leert jezelf kennen en uitdagen. Je leert  grenzen verleggen, je leert oordelen wat kan en niet kan en groeit zo op vele verschillende vlakken als persoon. Daarbij is er geen haast of verplichting, iedereen groeit op z’n eigen tempo.

Ook de vriendengroep versterkt. Je leert elkaar door en door kennen en smeedt vriendschappen voor het leven. Dat stimuleert nog eens je persoonlijke groei. Je durft jezelf ‘smijten’, je vertrouwt en rekent op elkaar, je haalt het beste in elkaar naar boven. 

Als +16’er en leid(st)er ga je nog een stapje verder. Je leert geleidelijk aan een groep leden te entertainen met creatieve activiteiten, je biedt hen een veilige omgeving om zich te amuseren en waakt dat ze op een goede manier met elkaar omgaan. Je leert bovendien taken en verantwoordelijkheden opnemen binnen een leidingsgroep, je leert samenwerken om meer te bereiken, je durft je stem laten horen …  En dat allemaal op een spontane en amusante manier. 

Een KSA-groep biedt een oefenterrein met unieke verantwoordelijkheden en kansen om je veilig te ontpoppen. Er is ruimte om ervaringen op te doen en te experimenteren, het is een plaats waar meer aandacht besteed wordt aan het opstaan dan aan het vallen. Dankzij een goede omkadering kan er telkens opnieuw geleerd worden uit fouten en krijgt iedereen de kans om het in de toekomst nog beter aan te pakken. Zo doe je ervaringen op van onschatbare waarde die je in je verdere leven zal kunnen gebruiken. Het bewaken of iedereen zich goed voelt in de groep en ruimte krijgt om te groeien, is daarbij minstens even belangrijk als de resultaten die je als groep boekt. 

Je staat er niet altijd bij stil hoeveel levenservaring je in die tijd in KSA al opgebouwd hebt. Andere keren sta je wel stil bij je groeiproces en wil je bewust een aantal zaken bijleren. Daarvoor biedt KSA vorming aan. Het zorgt ervoor dat ervaring en expertise binnen KSA bewust doorgegeven wordt, dat er van elkaar geleerd wordt. Dat is ook zeker een meerwaarde om als groep en als persoon te groeien. 

KSA geeft je de kans om te ontpoppen zoals nergens anders. Samen baan je je een weg doorheen de leeftijdsgroepen om uiteindelijk met zoveel ervaringen en vaardigheden uit jezelf te groeien!