Het Nieuwsblad - Gemeentebestuur wil oud schoolgebouw verkopen

Gepubliceerd op 27 september 2015 om 17:17

Elst 20/09/2015 - Het gemeentebestuur zal maandag op de gemeenteraad voorstellen om het oude schoolgebouw in Elst te verkopen. Bij KSA Elst vallen ze uit de lucht.

Het schoolgebouw wordt al decennia gebruikt door de KSA. Sinds vier jaar - na de ingebruikname van het nieuwe parochiezaaltje - doet de riumte alleen nog dienst om materieel te stockeren. Dat doet ook JH Rustica. 'We vinden het vreemd om dit via de pers te moeten vernemen', vertellen Joris Capiau, Freya De Meuleneire en Annelies Deweerdt van KSA Elst. 'Dit is zeker geen voorbeeld van goede communicatie. Hoe lang KSA hier al gebruik van maakt, weten we niet precies. Toen we klein waren, speelden we op het koertje en op het gras achter het schoolgebouw. De jongste jaren is het gebouw aan het verkrotten. Er zitten grote gaten in de plafonds en op de binnenmuren groeit er mos. Ons materiaal mogen we er stockeren, maar de ruimtes zijn vochtig, waardoor er heel wat schimmelvorming is. Het is onverantwoord om met onze leden hier nog activiteiten te organiseren. Onlangs hadden we nog een mailtje gestuurd naar schepen Sabine Hoeckman (Open VLD) om het onkruid te laten wieden. Dat doet de gemeente jaarlijks in de aanloop naar onze startdag. Waar we nu naartoe moeten met ons materiaal is voorlopig een raadsel. Nadat er vorig jaar in het schooltje werd ingebroken, werd het nochtans inbraakveilig gemaakt.'

Een paar jaar geleden wou Brakel het gebouw slopen, maar dat was buiten het Agentschap Onroerend Erfgoed gerekend. Het college van burgemeester en schepenen zal maandag voorstellen om het (ex-)schoolhuis openbaar te verkopen, een erkende landmeter-expert een schatting te laten opmaken en het college een mandaat te geven tot het aanstellen van een notaris en het administratief uitvoeren van de verkoopprocedure. (edp)

Bron: Het Nieuwsblad - 20/09/2015