BRAKEL 10/01/2011 - In een tijd dat elk kind een Gameboy, een Playstation of een Wii heeft, met toebehoren allerhande, zijn ook gezelschapsspelen aan een opmars toe. Je kan er dan ook niet naast zien in eender welke speelgoedwinkel of grootwarenhuis, dat de rayons ook uitpuilen van de spelletjes. In de dorpszaal van Elst verzamelden zaterdagavond 25 enthousiaste bord-"gamers", KSA-len en -sympathisanten.
Zou het toeval zijn ? In de weekendeditie van de gedrukt krant, was dit artikel te lezen: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GC34OML2&postcode=9600. In Ronse komt er dus, vanaf volgend weekend, een permanente spellenclub.
Uitleg
Vooraleer te kunnen beginnen met spelen, moet je natuurlijk weten, hoe het spel "werkt". Organisator Pieter De Koekelaere blijkt niet alleen veel spellen te kennen, hij kan de regels ervan ook, op een prettige manier, uitleggen. Het aanwezige, voornamelijk jonge, volkje luisterde aandachtig.
De "klassiekers" onder de spellen
Ondanks de meer dan deskundige uitleg, was het niet overbodig, om te assisteren bij het begin van de twee spellen. Na enkele rondjes Carcassonne voor de ene groep, Kolonisten van Catan voor de andere, waren ze er allen mee weg. Het is dan ook zo, dat de theorie het begin is. Ook gezelschapsspelen leert men al doende. Beide vermelde spellen bestaan al vele jaren, en hebben intussen al vele uitbreidingssets.
Bedrieger bedrogen
Zelf schoof in intussen aan bij Lieselotte, Charlotte, Pieter en Kurt, voor een paar rondjes bedriegen. Dit spel, met steeds weer wisselende kansen, zet je bij elke zet weer op het verkeerde been. Op het moment, dat je denkt een kaart binnen te hebben, draait één kaart weer de hele situatie om, waardoor je niet op kop, maar achteraan komt te staan.
Pandemie
Waar de meeste spellen tegen de medespeler worden gespeeld, om met één winnaar te eindigen, is dit bij Pandemie totaal anders. Hier span je met z'n allen samen tegen het speelbord. In heel de wereld breken epidemieën uit, en het is de taak van alle spelers, om deze tijdig tegen te houden. Gelukkig is het maar een spel, want ook nu won het spel, en ging de wereld ten onder aan oncontroleerbare uitbraken van epidemieën.
Korte en lange spellen
Hoe lang duurt een gezelschapsspel? Je hebt er, die maximaal een half uur duren, en waarvan je een paar rondjes op één avond kunt spelen. Voor andere begin je liefst tijdig, omdat je er makkelijk drie tot vier uur mee zoet bent. En je kan toch moeilijk ieders pret bederven, door het af te stappen, omdat middernacht alweer een tijdje gepasseerd is?
Alle aanwezigen hebben genoten van de spelletjesavond. Het is dan ook een voorbeeld, dat navolging verdient. En waarom zou in Brakel niet kunnen, wat in Ronse ook kan?
Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=blhco_20110110_001
Geplaatst door Hugo Conderaerts
Reactie plaatsen
Reacties